София, Цар Борис III №270 02/9571881 +359896 802 248
sirius_auto@abv.bg


ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ


Защо трябва да сменяте маслото на двигателя? И кога?Маслото разваля своите качества поради високата температура на работа на двигателя.С течения на времето то губи своите качества. Маслото съдържа добавки, които неутрализират киселините.Те също изчезват с времето, независимо дали сте изминали препоръчаните километри.Всеки автомобил е различен, затова следвайте предписанията от производителя.
Обикновено минералните масла се сменят при пробег от 10 000 км, полусинтетичните от 10 000-12 000 км, синтетичните най - много на 15 000км.


  • Не поемайте риск!!! Сменяйте филтрите си навреме


Основен консуматив за всеки автомобил е филтърът. Той отстранява замърсяващите елементи от околната среда.
Общото е, че се затруднява работата на двигателя. Затова и смяната на филтрите трябва да е редовна. Иначе колата ще започне да дава проблеми.
Пропуснем ли да подменим горивния филтър, горивото започва да постъпва непочистено, а това влошава горенето. Двигателят рязко намаля своята ефективност, повишава се разходът на бензин, дизел, пропан-бутан или метан.
В пълна сила това важи за родните условия, защото твърде често ни пробутват недотам качествени горива. Именно горивният филтър е бариерата, която не трябва да пропуснем да поставим.
Не по-малко важни са останалите филтри в колата: маслен, въздушен, хидравличен и поленов. Всеки от тях предпазва от нещо и ако не е „активен”, рисковете са за наша сметка.
Пречистването на въздуха е дело на друг филтър. „Бял дроб” на всеки автомобил е въздушният филтър. Отново първи пострадал при проблем с този „орган” е двигателят – той просто не може да „диша” както трябва ако постъпва замърсен въздух.
Абразивни и корозивни частици постъпват през замърсения филтър и бързо разбираме, че сме забравили да го сменим. Добре е да следим в каква среда работи колата и по-често да слагаме нов въздушен филтър ако я караме в по-замърсен въздух.
Поленовите филтри са част от климатичната система. Те предпазват както уреда, така и самите нас, защото спират нездравословни частици от въздуха да влязат в купето и да бъдат вдишани. Прашинки и дори бактерии остават по поленовите филтри. Те спират и появата на лоша миризма в колата.
Хидравличният филтър забавя замърсяването на едноименната система. Обикновено в тях попадат метални частици, които са паднали при триене в хидравличната система. Без тях се стига до дефектиране на хидравликата, което е логично следствие от замърсяването.
Смяната на филтрите не е кой знае колко скъпа и трудоемка работа, не ги забравяйтелПоследствията могат да ви излязат доста по-скъпо.

 


„За” и „Против” доизносването на зимните гуми през пролетта и лятото


Спирачният път между зимните и летни гуми на топъл сух или мокър асфалт е много различен. На сух топъл асфалт спирачния път на автомобил със зимни гуми се увеличава до 4 м., което е повече от широчината на пешеходна пътека например, и всеки сам може да си представи какво може да коства не само на него, но и на останалите участници в движението.
Материалите от които са изработена зимните гуми не са предвидени за високи температура и високи скорости, което през лятото може да доведе до деформация и нарушаване целостта на гумата или по-популярно казано „да гръмне”, което за съжаление се случа обикновено на висока скорост. 
Друга опасност през топлите сезони е аквапланинга, едно от качествата на летните гуми е доброто водоотвеждане, а при зимните гуми то почти отсъства, тъй като не се очаква през зимата по пътищата да има толкова вода. От тук следва че този неприятен ефект може да се получи много по-бързо при автомобил с износени зимни гуми. Например обема вода с който се справя летен модел гума Nokian Hakka е около 43 литра за секунда при скорост от 75 км/ч. при 10 мм дебелина на водния слой.
От всичко написано до тук изводите са че зимните мога да се доизносят през лятото, но са крайно неподходящи за високи скорости, екстремно спиране и ускорени, имат лоши спирачни качества и са шумни.

 

Намерете ни

Работно време от Понеделник до петък от 09:00 до 18:00
събота и неделя
почивен ден

София, Цар Борис III №270
Телефони: 02 / 9571881
+359896 802 248

При кражба на МПС


При кражба на МПС незабавно уведомете Районното управление на МВР, на чиято територия се е намирало последно МПС преди кражбата. В срок до 24 часа уведомете писмено Каско застрахователя си и запазете копие от уведомлението. Запазете копие от застрахователната полица и общите условия, които застрахователят ще ви поиска в оригинал, и от всички други документи, които му предоставяте.
 ПартньориУеб Дизайн: